Elsladden i urinblåsan

Denna händelse tilldrog sig på urologmottagningen någon gång i slutet av 1990-talet, där jag var avdelningsföreståndare. Vi hade då också hand om alla akuta patienter under dagtid.

Ill. M. Stenstam
Teckning: Magnus Stenstam

Just denna morgon hade det redan bildats en liten kö utanför receptionen. Sekreteraren hade ännu inte öppnat luckan. Jag råkade komma förbi och blev genast tilltalad av en av männen i kön. Han började att med hög röst förklara anledningen till sitt besök: en elsladd instoppad i urinblåsan! Jag såg hur öronen på de andra patienterna i kön bildligt talat stod som trattar för att inte missa något av det mannen sa. Jag förde därför snabbt in honom i ett rum på mottagningen, där han kunde berätta sin lidandes historia.

Han hade kvällen förut efter sexuell aktivitet känt att han inte var helt nöjd utan ville fortsätta på egen hand sedan hustrun somnat. Då kom han på att föra in i urinröret en smal elsladd, försedd med sk banankontakt i ena änden. Plötsligt var den så långt inne att den inte gick att dra ut igen. Han genomled natten med sveda, smärta och svåra trängningar.

Nu sökte han alltså hjälp. Jouren tillkallades och mannen förbereddes för cystoskopi med extraktion av främmande kropp.

Han fick dubbel bedövning, dvs två tuber bedövningsgel insprutade i urinröret. Sedan vidtog en lång cystoskopi, då läkaren förgäves försökte fånga sladden som, fullt synlig genom cystoskopet simmande runt i blåsan. Efter flera försök, vilket orsakade total blockering av cystoskopirummet med följd att den tidsbeställda mottagningen mer eller mindre stoppades upp, så beslutade man att avbryta försöken och i stället anmäla patienten till akut operation och ta ut sladden genom att öppna blåsan, d v s göra s.k. sectio alta. Operationen gjordes under dagen och sladden plockades ut och lades i en spann, som fördes ner till urologläkarnas konferensrum, där alla intresserade kunde betrakta den under några dagar. Mannen fick tillbringa resten av veckan inneliggande och hade nog anledning att fundera över sitt minst sagt originella tilltag. Människors uppfinningsrikedom i trängda lägen är omöjlig att förutse.

Lund den 18 januari 2017

Berättat av Eva Ljunggren

Eva Ljunggren, sjuksköterska

Tidigare avdelningssköterska vid urologiska kliniken Universitetsjukhuset i Lund

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.